Asemamaalaisen Murmansk

30.10.2014

Toukokuun alkua Murmanskissa.
Toukokuun alkua Murmanskissa.
Murmanskin pohjoinen sijainti takaa pitkän laskukauden Kirovskin rinteillä.
Murmanskin pohjoinen sijainti takaa pitkän laskukauden Kirovskin rinteillä.
Arktista maisemaa huhtikuussa.
Arktista maisemaa huhtikuussa.
Avantouintikisat - pohjoisen eksotiikkaa.
Avantouintikisat - pohjoisen eksotiikkaa.
Uusi ostoskeskus Murmanskissa.
Uusi ostoskeskus Murmanskissa.

Murmansk - Kuolan niemimaan pääkaupunki

Murmansk sijaitsee noin 300 kilometriä Ivalosta Kuolan niemimaalla Venäjän arktisella alueella.  Murmanskissa asuu noin 300 000 ihmistä, mutta väki vähenee vuosi vuodelta. Neuvostoliiton ja hyvien palkanlisien aikaan 1980-luvulla kaupungissa asui jopa puoli miljoonaa ihmistä. Murmansk on alueensa hallinnollinen, taloudellinen ja kulttuurinen keskus. Koko Murmanskin alueella asuu noin 760 000 ihmistä. Asutusta on ollut jo tuhansia vuosia: saamelaisia, pomoreja, venäläisiä ja myös suomalaisia. Murmanskin kaupunki perustettiin vuonna 1916, samaan aikaan kun tsaari halusi rakentaa Muurmannin junaradan ja sataman turvaamaan Pietarin huoltoa I maailmansodassa. Murmanskin satama pysyy sulana ympäri vuoden, koska Golf-virta lämmittää tänne asti. Ennen vallankumousta kaupungin nimi oli Romanov-na-Murmane, mutta tsaarinvallan vaihduttua sosialismiin 1917 nimi muuttui Murmanskiksi.

Tärkeimpiä aloja ja työllistäjiä ovat olleet perinteisesti satama, kalastus ja kaivosala alueella. Myös sotilastukikohdat ja -kaupungit ovat tuoneet asukkaita pohjoiseen. Sotilaskylät ja -kaupungit ovat suljettuja, eikä niihin pääse ilman erityislupaa. Esimerkiksi Severomorskin kaupunki noin 40 kilometriä Murmanskista pohjoiseen on ulkomaalaisten ulottumattomissa. Jäämeren rantaan pääsee kuitenkin menemällä Teriberkan kylään, joka sijaitsee noin 120 kilometriä Murmanskista itään. Golf-virran lämpövaikutus loppuu suunnilleen Teriberkaan.

Murmansk on leimallisesti neuvostotyylinen kaupunki. Venäjällä tyypilliset korkeat, harmaat kerrostalot hallitsevat kaupunkikuvaa. Kuitenkin vastapainoa luo karun kaunis pohjoisen luonto. Tunturit, vuono, jopa revontulet näkyvät ihan kaupungin keskustassa.

 

Kulkeminen

Murmanskiin pääsee lentäen reittilentokoneella Pietarista ja Moskovasta, sekä Arkangelista ja Norjan Tromssasta. Ivaloon tai Rovaniemelle voi lentää Helsingistä ja jatkaa matkaa autolla. Autolla ja bussilla voi ajaa Norjan Kirkkoniemestä, Suomen Ivalosta (rajanylityspaikka Raja-Jooseppi) tai Suomen Sallasta (rajanylityspaikka Salla). Autolla Rovaniemelle kestää ajaa noin 10 tuntia, ja matkaa on noin 600 kilometriä. Juna kulkee Pietarista Murmanskiin 26-30 tuntia. Matkaa Pietariin on noin 1 400 kilometriä.

Murmansk on kompakti ja täällä on helppo oppia kulkemaan. Kävellen pääsee mukavasti liikkumaan, jos kuoppaiset kadut, osin kehnot jalkakäytävät ja mutaiset polut eivät haittaa. Kävely käy usein myös kuntoilusta: Murmansk on rakennettu rinteeseen Kuolan vuonon itäpuolelle. Kaupunki on täynnä rappusia ja siten hienoja hyötyliikunta- ja maisemapaikkoja. Liikuntarajoitteiselle Murmansk on haasteellinen ja osin mahdoton kaupunki.

Omalla autolla liikkuminen sujuu, mutta liikennekulttuuri on aggressiivisempaa kuin Suomessa. Ruuhkia on, mutta ne ovat paljon siedettävämpiä kuin Moskovan ja Pietarin liikenteessä. Julkinen liikenne toimii melko hyvin. Aamusta puolilleöin kulkee busseja, johdinautoja ja minibussi-marshrutkoja. Ruuhka-aikaan bussit ovat tupaten täynnä venäläiseen tapaan. Bussimatka maksaa noin 40 senttiä.

Taksimatka maksaa kaupungissa noin 3-4 euroa, kun taksin tilaa virallisesta firmasta. Pietarista ja Moskovasta tuttu niin kutsuttu käsitaksi on Murmanskissa kalliimpi vaihtoehto. "Käsitaksit" odottavat yleensä kadunkulmassa tai risteyksessä, eivät aina kiertele etsien asiakkaita kuten suurkaupungeissa.

 

Asuminen ja arki

Asunnon löytää Murmanskista yleensä asunnonvälitysfirman tai tuttavien kautta. Firman välityspalkkio on noin sata euroa. Kuukausivuokra riippuu asunnosta, sen sijainnista ja kunnosta sekä varustetasosta. Ydinkeskustassa luksuskolmiosta spa-osastoineen joutuu pulittamaan noin 1 500 euroa. Siedettävän yksiön tai kaksion läheltä keskustaa siedettävällä remontilla voi onnekas saada alle kolmellasadalla eurolla. Kannattaa varmistaa, kuuluvatko "vastikkeet" eli kommunalnie uslugi ("kunnallispalvelut") kuten vesi-, sähkö-, kaasu- ynnä muut maksut vuokrahintaan. Yleensä asunto on kalustettu, mikäli ei toisin sanota. Kalusteisiin kuuluvat yleensä normaalit huonekalut. Kannattaa varmistaa, ovatko ne nyky- vai neuvostoaikaisia. Ja että kuuluuko pyykinpesukone asunnon varusteluun. Pesuloita on kaupungissa useita.

Jotkut Murmanskissa juovat hanavettä, mutta suurin osa paikallisista kuin asemamaalaisista ostaa pullotettua vettä kaupasta. Pullovettä voi myös tilata vesifirmoilta suoraan kotiin isoissa tonkissa. Toinen suosittu vaihtoehto on joko keittää ja/tai suodattaa hanavesi, jos oman asunnon hanavesi kelpaa juotavaksi värinsä ja makunsa puolesta.

Ravintoloita, kahviloita, baareja, kauppoja ja liikkeitä riittää kaupungissa paljon. Tuontituotteet ja vaatteet maksavat enemmän kuin Suomessa, mutta venäläiset elintarvikkeet ovat edullisia. Myös ravintolassa ja ulkona syöminen on Murmanskissa keskimäärin edullisempaa kuin Suomessa.

 

Suomalaiset ja ulkomaalaiset Murmanskissa

Suomalaisia asuu Murmanskissa vähän. Suomen konsulaatin eli virallisemmin Suomen Pietarin pääkonsulaatin Murmanskin toimipisteen työntekijöiden lisäksi heitä on tiettävästi vain pari henkilöä. Murmanskissa asuu muutenkin vain vähän ulkomaalaisia. Suurin osa ulkomaalaisista on norjalaisia ja yrittäjiä.

Ulkomaalaisia turisteja liikkuu Murmanskissa joskus, mutta varsinaiseksi matkailukohteeksi Kuolan niemimaata ei voi kutsua. Matkailun kehittämisestä kuitenkin puhutaan alueella ja alan tulevaisuuteen valetaan toivoa -uusien työpaikkojen ja investointien toivossa. Muuttotappio ja hyytyneet suunnitelmat Barentsinmeren öljy- ja kaasuhankkeista, Shtokmanista innoittavat keksimään uusia ratkaisuja ja ideoita.

Murmanskissa pärjää parhaiten venäjällä ja englannilla. Englantia tosin ei välttämättä osata kovin hyvin eikä kaikkialla.


Ilmasto

Säät vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, ja ilmasto on melko samanlainen kuin Pohjois-Suomessa. Kesällä keskilämpötila on tilastojen mukaan noin 14 Celsiusta, mutta hellettä ja terassikelejäkin on tavattu. Sääskiä on kesällä samaan tapaan kuin Lapissa. Talvella pakkasta voi olla Murmanskissa jopa -30 astetta, mutta vain harvoin. Yleisemmin pakkasta on talvella kymmenestä viiteentoista astetta. Jäätävä tuuli kuitenkin käy luihin ja ytimiin. Karvalakki kannattaa siis pitää mukana -tai hankkia sellainen.

Sari Pöyhönen
Kirjoittaja on työskennellyt Suomen Pietarin pääkonsulaatin Murmanskin toimipisteessä asemamaasta palkattuna syksystä 2010 alkaen.